Artist Statement

Artist Statement Sandrina Kreek

“Niets verdwijnt helemaal, er groeit altijd iets nieuws”

Tegenstellingen

ceramic sculpture

Serie: Dat wat overblijft

Mijn werk gaat over tegenstellingen als leven en dood,  echt en onecht,  maakbaar en oorspronkelijk,  fantasie en werkelijkheid. De overblijfselen van dieren en de natuur die ik in mijn werk weergeef, lijken realistisch maar dat zijn ze niet.

Vergankelijkheid

Mensen kijken vaak niet verder na een eerste indruk. Het oppervlakkige eerste beeld is wat bij blijft. Dat vind ik een groot gemis, want als je even wat langer naar de dingen om je heen kijkt, begrijp je dat juist het verval en de vergankelijkheid de basis zijn van nieuwe schoonheid. Zoals een knop die uit een dode tak groeit of een beestje dat gebruik maakt van een lege schelp.

In de natuur is er geen verwarring; er is heldere ordening, er is structuur. Er is maar één waarheid: het is wat het is. De natuur is niet maakbaar, het ontstaat. Uit resten/overblijfselen ontstaat vaak nieuw leven.

Keramiek wandobject

Cocon Lethargio, Detail

Mijn werk

Mijn keramische sculpturen en wandobjecten vertellen ieder een eigen verhaal. Botten, skeletten en overblijfselen uit de natuur komen tot leven.  De beelden zijn organisch, aards en ruimtelijk van vorm. Mijn werk wordt omschreven als rauw en kwetsbaar tegelijkertijd.

Met de natuur als inspiratiebron probeer ik met mijn beelden de kijker te raken en uit te dagen om verder te kijken. De oneindige kringloop van de natuur staat centraal. Geboorte > leven> dood.  Zaaien > groeien > oogsten. Bloeien> afsterven>opnieuw bloeien.

De beelden zijn handgemaakt uit aardwerk- en steengoedklei, soms in combinatie met paperclay, en kunnen zowel staand als hangend geplaatst worden.

Ik werk graag in series die elk een thema hebben. Mijn laatste twee series zijn nauw met elkaar verbonden.

Series

Serie: Reborn (2014)

Deze serie gaat over het contrast tussen dood en leven met een focus op nieuw leven na de dood: wedergeboorte, reborn.

Beelden Keramiek, Botten, Sculptuur

Serie: Reborn

De beelden verwijzen naar de kringloop in de natuur. Herboren uit de dood. Er groeit iets wonderbaarlijks uit de overblijfselen. Zoals een rups uit botten – als zijnde een cocon.

De beelden bestaan uit botten of delen van botten. Sommigen hebben ook dierlijke trekken. Welk nieuw organisme ontstaat?

Deze serie staat voor hoop. Na de dood is er leven.

Serie:  Dat wat overblijft (2013)

Ook deze serie gaat over het contrast tussen dood en leven. De focus ligt meer op dat wat overblijft na de dood. Het is rauw en definitief, maar ook kwetsbaar.

Botten zijn voor mij een metafoor voor de dood, maar ook dat wat echt, waar, onveranderbaar

Sculptuur keramiek

BDS 2014-04/01 by Sandrina Kreek

is; het onherroepelijk einde van het leven.

Na de dood ontstaan overblijfselen en deze vertellen elk een eigen verhaal.